Deg som konkurranse rytter

Konkurranse ridning  -  Sløyfer eller mestring?

Ca 70% av de ryttere jeg underviser per idag er interesserte i å konkurrere i dressur eller sprang, eller i en annen type gren. I dette kapittelet skal vi legge fokus på hva dressur er og på ridning i konkurranse sammenheng.

Siden jeg selv også er aktiv konkurranse rytter og underviser mange som har konkurranser som fokus så har jeg mye erfaring med å legge forberedelser til et stevne og hvordan vi takler å være på et stevne. Dessuten har min kompetanse som dressur dommer også bidratt til en god innsikt i hva som kreves av deg som rytter på et stevne.

Harmoni er ledetråden og det vi alltid bør streve etter i vår ridning

Et flott eksempel på en harmonisk ekvipasje ser du her ovenfor. Norske Camilla Kalseth i en PSG. Hesten bærer seg tydelig og har godt innundergrepen med bakbeina, løfter manken deretter og har nakken som høyeste punkt med en rolig lukket munn. I tillegg ser vi at Camilla sitter fint med i hestens bevegelse med en rolig sjenkelleie og en hånd som byr hesten til å ta kontakten bakfra. 

Foto: Lotta Luomajarvi

Det viktigste vi bør huske på når vi rir våre hester og fremfor alt bør holde fokus på når vi er på et stevne er at stress, pretasjonsangst/trang, mm aldri bør gå utover harmonien med hesten. Og at hesten ikke bør kreves mer av enn det du vanligvis krever på treningene hjemme. Desverre en stor felle å gå i for mange. 


Harmoni er den størrste ledetråden i dressur ridning. Men hva er egentlig harmoni? Den som løfter beina høyst eller den som er mer allminnelig og utfører øvelsene på en mer komfortabel måte? Dette er et diskusjonspunkt som er mye omsnakket siste tiden. Kanskje en personlig sak, men jeg ser heller en korrekt utført øvelse ridd på en mer vanlig hest, enn at jeg ser en hest med mye bevegelse som kanskje ikke har den graden av letthet i øvelsen og viser mer uro enn harmonien vi streber etter å se.


I mine øyne er harmoni det som gjenspeiler sammspill mellom hest og rytter. Hesten er vår partner og bør behandles deretter.

Grove hjelpere, kontakt/munn problemer (gaping, tungefeil, osv), urolig hale, merker etter sporer, slike ting påvirker blant annet harmonigraden på en ekvipasje. Ikke minst i hilken grad av letthet hesten klarer å utføre øvelsene på og klarer å lykkes i de.


Om det finnes ryttere som kan ri sine hester i GP øvelser på kun en halsring så synes jeg at oss vanlige dressur ryttere har noe å leve opp til.  

Harmoni i verdensklasse. Berømte Alizé Froment rir flertalls hester på Grand Prix nivå uten hodelag og gjerne også uten sal.  Foto: Alizé Froment

Siden dressur ridning er en dommersport er vi fullstendig avhening av hvor mye vekt dommeren legger på mengden harmoni i en ekvipasje. Dommere dømmer etter klare retningslinjer men forskjeller forekommer jevnlig alikevell. Jeg forteller derfor i forkant av et stevne at det bør være din egen ridefølelse som teller. Forutsatt at du har ridd med sunn fornuft og méd din hest. 

Jeg blir ofte litt skremt av mengden med urettferdig ridning mot hesten, ofte videreført fra rytterens frustrasjon over frykten på å mislykkes. Dette bør undertrekes og ikke aksepteres i hvilken som helst grad. Noe dommere absolutt bør ta mere tak i. 

God forberedelse er halve jobben....

Hadde du blidt med på et skirenn uten tilstrekkelig med trening? Eller drar du på treningssenter med forventninger på å løfte 100kg vekter på første forsøk? 

Oss mennesker elsker egentlig å være godt forberedt. Selv om vi gjerne har trua på at ting pleier å ordne seg uansett pga ren latskap. Og en ting er det å selv dra uforberedt på det skiløpet og treningssenteret, men er det ærlig ovenfor vår hest å dra på et stevne uten at hesten din i det hele tatt skjønner hva den blir forventet av?


Mange drar ut på stevne som trening, noe som absolutt flere hesten og ryttere trenger. Forutsatt at du som rytter er veldig klar over at du ikke kan forvente mer av hesten din enn det du får til hjemme. Heller forvent mindre. Alt annet er bonus pleier jeg å si. Aller viktigst er dog at du behersker alle øvelser som blir bedt på et stevne. Aldri start et nivå hvor du føler du ikke mestrer øvelsene godt nok.


Norge er et langstrakt land, og mange av oss glemmer at hesten bruker en stor mengde med energi på det å bli transportert i henger i et eller flere timer. I tillegg bærer gjerne rytteren på en god dose spenninger da vi gjerne ønsker å bevise at vi er så flinke som vi er. Og sist men ikke minst så laster vi av hesten i et annet miljø i forhold til det den er vandt til hjemme. Slike faktorer er viktige å ta med seg og ta hensyn til når du drar med din hest på stevne. Hvordan reagerer den? Kan vi sette forventninger ift disse faktorer? 

Selv de mest erfarne konkurranse hester kan endre adferd på en ny plass. Det er mange faktorer som påvirker hesten og deg på en slik dag. Derfor et det egentlig fullstendig urealistisk å kunne forvente noe som helst av en hest. 


En ferskt ekvipasje som sanker erfaring òg samtidig behersker alle øvelser.

En annen viktig ting å tenke på er om hesten din er klar for nivået den skal konkurreres på. Gjør den alle øvelser hjemme med letthet og uten spenninger? Klarer du å ri et sammenhengende program slik at du er helt sikker på at du klarer å takle eventuelle utfordinger innenfor railen? Om du har hendene dine fulle enda med å kunne klare å ri øvelsene hjemme så bør du kanskje trene litt til. Når det er sagt så er aldri ting perfekt, så noen ganger må man ut å starte for å kjenne hva du bør trene mer på hjemme. Men som sagt, føl at du mestrer øvelsene.


Noe annet du absolutt bør ta hensyn til er hesten kondisjon og form. Er den utholden nok til en hengertur, evt ovenattingshelg, og en prestasjon på banen i tillegg? Det kreves mye mer av våre hester på et stevne enn vi er klar over. Legg kanskje derfor opp til et godt treningsplan, legg den gjerne opp med din trener. Alle hester er forskjellige, noen trenger kanskje flere avbrekk enn andre individer og daglig banetrening vil uansett ikke fungere for de fleste. Men tenk over på hvor mye energi du ønsker til stevnet og hvordan du motiverer og løsgjør din hest best mulig uten at den blir lei av at du sitter og trener program og øvelser hver dag. Variert men målretta trening er noe alle trenger men som absolutt veldig mange ryttere ikke proiriterer. 

Smarte triks til å forberede deg til et stevne er:

 * Reis med hesten flere ganger i forkant av planlagt stevne

* Dra på programtreninger

* Lag en sjekkliste over hva du skal pakke med deg på stevne

* Lær deg programmet inn og ut i god tid

* Legg en plan sammen med din trener/instruktør

* Skriv opp dine følelser eller del dine bekymringer med andre

* Lag en plan på når du vil reise, varme opp, etc.

Lær å være selvkritisk og realistisk

Etter et stevne bør man ta seg tiden til å analysere din ridning. Start med å oppsumere det som gikk bra og det som må forbedres. Hvilke faktorer bidro til at noe kanskje ikke gikk etter planen og er det noe man kan gjøre noe med til neste gang? 

Om du har noen som filmet deg (Anbefales!) så kan du knyte din ridefølelse mot bildemateriell. Såg det slik ut som det føltes ut som?

Husk at så fort du kommer ut av konkurranse banen som er de aller fleste ryttere fylt med adrenalin og en god del følelser. Om det er på grunn av lykke eller skuffelse anhenger selvsagt av rittet. Men det jeg skal frem til er at du kanskje bør vente til du har kommet ned fra hesten og har fordøyd dine følelser før du går videre til analysering. Følelser kan noen ganger spille inn negativt på våres realistiske dømmekraft. 


Din trener må helt klart være med å analysere sammen med deg om den har vært til stede. Eller sendt videoen i etterkant. 

Se fremover, ikke bakover

Nå som du har fått analysert så legger du en plan til videre trening. Glem det som gikk galt, du skal ikke henge i det negative. Ting er til å forbedres, gå heller videre med treningsprosessen som bidrar i hvordan du kan lykkes bedre neste gang.

Men husk det med hestens velferd. Om du møter problemer så bør du finne ut om hesten har fysiske utfordinger og trenger hjelp med å løse de. 


En frisk hest er en happy athlete!

Tekst har opphavsrett hos AK Dressage og skal ikke brukes uten tillatelse.