Blogg

Er hesten din en Happy Athlete?

I min hverdag som både rytter og instruktør har jeg erfart at ridning ikke er noe man "bare" gjør.


Mesteparten av elevene har ingen grunnleggende kunnskap om hestens biomekanikk og for lite forståelse på hvorfor og hvordan vi påvirker hesten slik vi gjør.


Med manglende teoretisk kunnskap og forståelse blir det vi gjør mer til synsing av det vi mener er riktig. Regelmessig hjelp av en autorisert instruktør er viktig for alle. Og husk at du alltid skal være kritisk mot din egen ridning istedenfor mot hesten. Fordyp deg i hva ridning handler om, det er din oppgave til å gjøre din hest til en Happy Athlete!

Hesten er vår beste læremester, selv om jeg mener at mange hester er gode til å ta over rytterens uvaner. Men har man en velridd hest så bør den kunne svare med signaler som får deg som rytter til å forstå at noe er gærnt i kommunikasjonen. 


Oftest er det hesten som blir stemplet på som årsaken til at vi ikke lykkes i vår ridning. Regelmessig får jeg beskjed om at hesten er bitchy, har brunst, er dum, ikke vil, er sta, etc. Alle hester er forskjellige og så absolutt er noen hester bedre på å gi motstand enn andre. Men har du isåfall gjort tiltak for å finne ut om det er spesielle årsaker til hestens adferd?

I de allefleste tilfeller hvor en hest svarer en rytter med protest eller manglende vilje til å utføre en øvelse så har det som regel en eller flere av følgende årsaker:


  • Rytteren gir feil signal eller flere (feilaktige) signaler samtidig
  • Hesten har fysisk ubehag (dette kan skyldes utstyr eller skader/plager i kroppen)
  • Hestens personlighet, er den følsom, lat, kikkete, usikker, etc.
  • Hesten er usikker og har ikke lært øvelsen den blir bedt om
  • Hesten og rytteren har lært øvelsen på forskjellige måter
  • Hesten er redd f.eks for å oppleve smerter dersom den over lengere periode har blidt ridd med ubehag.


Som instruktør er det min oppgave til å lese ekvipasjen og finne ut hvor problemet har sine røtter. Som regel må vi tilbake til den grunnleggende ridningen for å finne årsaken. Dette krever erfaring både ridemessig og erfaringsmessig. 


Det er så utrolig mane faktorer som spiller inn her. I de aller fleste tilfeller så er det ubehag når hesten gir motstand. Men ubehag kan være så mangt. Er det ubehag fordi vi tøyer nye muskelprupper? Isåfall må du gi hesten din tid, ikke krev for mye med engang.

Eller er det ubehag fordi at den har vondt et sted? Isåfall må du ta tiltak for å sørge for at hesten er eller blir frisk. Jeg blir nok litt skremt av å se hvor mange hester som går rundt med fysisk ubehag og slumrende skader. 

I min trening så går jeg aldri på hesten med en mer bestemt måte, med mindre jeg er sikker på at hesten ikke har noen fysiske ubehag. Også må man klare å lese hesten. Alvorlighetsgraden på hestens motstand er avgjørende.


Det verste jeg ser er at ryttere tier til hjelpemidler uten å ønske å forstå at det er en feil i grunnridningen eller hestens kropp. Eller er det uvitenhet hos rytteren? Skremmende nok er det som oftest en instruktør bak. Største utfordringen hos de fleste ryttere er nok den allerhelligste ettergiften. Husk at ettergift får du fra hesten dersom den er tilfreds, sterk nok og avslappet i kroppen.


Ettergift tvinger du ikke av med hjelpemidler.  

Tekst har opphavsrett hos AK Dressage og skal ikke brukes uten tillatelse.